Kanin

Kaniner kan bli upp till tio år gamla. Tänk efter om livet med kanin passar dig även om tio år. Fundera även på hur kaniner förändrar ditt liv, innan du skaffar dig dem.

  • Har någon i släkten/familjen pälsdjursallergi? Finns det allergiker i din närmaste bekantskapskrets? Hur kommer en kanin påverka er relation?
  • Hur löser du kaninpassning om du reser bort på semester?
  • Har du tid att spendera med din kanin? Kaniner ska ha sällskap och aktivering.
  • Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla kaninen?
  • Är du beredd att regelbundet betala försäkring, vaccination och eventuella veterinärräkningar?

Läs på
Lär dig så mycket du kan om kaninskötsel, innan du köper din kanin. På så sätt slipper du bli överraskad av hur mycket som krävs av dig. Låna gärna aktuella böcker om kaninskötsel på ditt bibliotek och på Sveriges kaninvälfärdsförenings sida. Kaninungar ska enligt djurskyddsbestämmelserna stanna hos sin mamma så länge de behöver henne och rekommendationen är att kaninungen ska vara minst sex veckor gammal när den skiljs från modern. Köp inte en för ung kaninunge! Alla djur har ett värde, så betala alltid en köpeskilling för det djur du skaffar dig.

Kanin från djurhem
Sveriges djurhem tar varje år hand om hemlösa kaniner, dessa behöver nya och kärleksfulla hem. Kaniner från djurhem är oftast veterinärundersökta, vaccinerade, kastrerade och id-märkta. Dessutom kan du få god hjälp av erfaren personal att välja en kanin som passar just dig. Du hittar kontaktuppgifter till Djurskyddets lokalföreningar här!

Skötsel
Kaninen är ett mycket socialt djur som i det vilda lever i stora grupper– fundera ordentligt på om du har tid att ta hand om och aktivera kaninen varje dag. En kanin som sitter instängd ensam i en bur utan sällskap och aktivering är en olycklig kanin. En kanin ska enligt djurskyddsbestämmelserna ha tillsyn minst en gång om dagen. Men det är inte nog för att tillgodose kaninen behov av social kontakt.

Kaniner ska ha sällskap, helst av andra kaniner. Man kan välja att ha dem i par eller grupp.  Grupperna bör helst sättas samman och hållas stabila, redan när kaninerna är unga. Att sätta samman vuxna individer kan vara svårt, särskilt om det är i små utrymmen. Men med tid, kunskap och rätt individer så kan också det fungera.Tänk också på att två okastrerade hanar inte ska hållas ihop och att det inte är lämpligt att hålla fertila honor och hanar ihop. Att hålla kaniner med marsvin och höns är inte att rekommendera.

Rådfråga även din veterinär angående vaccination av kanin.

Utrymmen
Det finns regler om hur stor en bur måste vara, så vill du ha kaninen i bur ska du ta reda på vad som gäller. Kaniner bör egentligen inte bo i bur, de trivs inte och kan inte röra sig naturligt när de spenderar många timmar på så liten yta. Kaniner mår bra om de får röra mycket på sig och allra bäst mår de om de får gå fritt och slipper bo i bur. Det kan dock vara bra att ha en bur som är öppen eller en toalåda, även om kaninen går fritt. Då kan kaninen kissa och bajsa i en hörna av buren. Oavsett om du har kaninen fritt eller i bur, ska det finnas gnagmaterial, bomaterial och hyllor/hus som kaninen kan gömma sig i och sitta på.

Du ska låta kaninen skutta fritt dagligen, se till att kaninen har tillgång till utrymmen som är svala och har låg luftfuktighet, klippa kaninens klor och ha koll på att kaninen äter ordentligt.

Om du har kaninen utomhus när det är minusgrader ska du ge den uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn. Kaninen ska också erbjudas skydd mot till exempel nederbörd, värme, kyla samt andra djur. Utöver detta ska marken som kaninen vistas på vara väl dränerad.

Kostnader
Det kan kosta mer pengar än du tror att ha en kanin. Foder, försäkring och veterinärvård kan lätt bli dyrt. Kolla därför upp vad kostnaden förväntas bli för din kanin och försäkra alltid dina djur. De flesta försäkringsbolag kan hjälpa dig att hitta och välja försäkring. Exempel på försäkringsbolag är Agria, Folksam, If, Sveland, Moderna försäkringar, Svedea och ICA.

Utfodring
Läs på noga om hur du ska utfodra och sköta din kanin för att den ska må bra. Några av de viktigaste sakerna är att ge kaninen fri tillgång till hö och fräscht vatten, Om kaninen slutar äta så ska du genast kontakta då veterinär. Det finns olika orsaker till att en kanin inte äter. Det kan bero på tandproblem eller matsmältningsstörningar. Oavsett orsaken är det är mycket allvarligt om en kanin slutar äta.

En vanlig missuppfattning är att så kallade kanin- och gnagarblandningar är bra foder till kaniner. Det är det inte. Ska du ge kaninen något komplement till hö bör det, i liten mängd, vara pellets med högt fiberinnehåll och/eller färska grönsaker. Enligt djurskyddsbestämmelserna ska kaninen ha tillgång till gnagmaterial, till exempel färska grenar.

Läs mer
Sveriges Kaninvälfärdsförening är en ideell förening vars syfte är att värna om svenska tamkaniners välfärd och höja kaninens status som sällskapsdjur. Läs mer på www.skvf.se.

Senast uppdaterad: 23 juni, 2021

Jordbruksverket

Du är enligt lag skyldig att ta del av de bestämmelser som omfattar dig som djurägare.

Ta del av bestämmelserna för kaniner här.

Kaninvälfärd

Läs mer på Sveriges Kaninvälfärdsförenings hemsida.