Förbundsstyrelse

Senast uppdaterad: 20 maj, 2024

Linda Maria Vonstad

Förbundsordförande

Telefon
072-85 87 205

E-post
lindamaria.vonstad@djurskyddet.se

Hjärtefrågor Göra skillnad för många djur. Och den stora skillnaden gör vi tillsammans.

Sysselsättning Efter att i många år arbetat med djurfrågor och djurskydd som tjänsteman på kommun, jordbruksverk och djurskyddsmyndighet arbetar jag numera med hälsoskyddsfrågor i en större kommun. Använder en stor del av min fritid åt föreningslivet och då med extra känsla för Djurskyddet.

Djurintresse Djur generellt och djur har ju fyllt både min arbetstid och fritid förut. Har varit aktiv inom bruks- och lydnad för hund med god framgång om jag får säga det själv.

Sällskapsdjur Mina husdjur begränsas just nu till två katter av blandras som båda är svarta med gula ögon. Tyson och Bengtsson kan de mest roliga, konstiga och avancerade tricken – för med positiv förstärkning kan de göra nästan vad som helst.

Kristin Borggren

Vice förbundsordförande

Telefon

E-post
kristin.borggren@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Jag brinner starkt för det praktiska djurskyddsarbetet varhelst det behövs, men allra mest för att hitta sätt att minska behovet av det långsiktigt med hjälp av regler och lagar samt inte minst människors attityder och syn på alla de djur som vi samexisterar med.

Sysselsättning: Lämnar i sommar mitt yrkesliv efter att 40 år i har jobbat internationellt inom Tetra Pak koncernen med både utveckling, produktion, logistik, försäljning och förändringsarbete, mestadels i olika chefs- och ledarroller. Nu blir det helhjärtat fokus på djur och föreningsliv med Djurskyddet i fokus, båda centralt och i Djurskyddet Flyingebygden där jag tagit en mycket aktiv del i uppstarten, både kring hur att få allt att fungera och med alla praktiska uppgifter kring hemlösa katter och volontärsarbete.

Djurintresse: Förutom mitt mycket aktiva arbete i Djurskyddet Flyingebygden sitter jag även i styrelsen för VOOV Malmö och har kontrakt med Blå Stjärnan – där jag blev förälskad i kor. Är uppväxt med mammas kennel, trim och utställningar, så hundar har en speciell plats i mitt hjärta. Bor på landet med många hästar och en del får omkring som inspiration till nästa steg och så fort jag får lite tid över blir det ett hönshusbygge. Att lära mer om djursjukvård står också högt på listan.

Sällskapsdjur: Jag har mest erfarenhet av katter, 4 st tycker vi har varit lagom i familjen genom åren – gärna långhåriga – men vi har även haft hamster, fiskar, fåglar och kaniner. Idag har vi Chilli – en fin Birmahane som uppför sig som en stallkatt, Lilja – vår ålderdam som sas vara en Birma/Ragdoll-blandning men den Birman gick nog bara förbi, Tesla – Ragdolltyp med otypisk energi för minst 3, samt lilltjejen Holly – gråhårig, grönögd skönhet med okänd bakgrund.

Catarina Niklasson Schöön

Ledamot

Telefon

E-post
catarina.niklassonschoon@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Den svenska djurskyddslagen måste bli betydligt bättre, tydligare och kraftfullare. Djur är levande och kännande varelser som, precis som människor, måste skyddas av lagen. Lagar måste medge att människor som utsätter djur för djurplågeri döms till avsevärt högre och mer kännbara straff än vad som sker idag.

Sysselsättning: Överstelöjtnant inom armén. Jag har i hela mitt yrkesliv arbetat i Försvarsmakten i olika befattningar såsom pluton- och kompanichef, enhetschef och som lärare vid olika militära skolor. För närvarande tjänstgör jag vid Försvarshögskolan i Stockholm. Jag är sedan 10 år tillbaka ordförande för Kattfotens katthem i Halmstad.

Djurintresse: Jag har så länge jag kan minnas värnat om alla djurs väl och ve. Jag är uppvuxen på en gård på landet, så min empati för djur grundades där i barndomen. Jag tar oerhört illa vid mig när djur far illa.

Sällskapsdjur: Vi har två gamla ”kattgubbar”, hittekatten Räv, 12 år, och Picasso, snart 17 år.

Kerstin Linde

Ledamot & kassör

Telefon

E-post
kerstin.linde@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Vill aktivt medverka till att att alla djurvisas respekt och får ett så bra liv som möjligt.

Sysselsättning: Nybliven pensionär efter att i många år ha arbetat med ideella organisationer, främst deras ekonomi och organisationsfrågor, men även en hel del påverkansarbete. På fritiden är jag ordförande i Djurskyddet Karlshamn och även politiskt aktiv inom kommunen. 

Djurintresse: Är uppväxt på landet på en mindre gård med närheten till djur och har alltid varit en självklarhet. Intresset att hjälpa djur av alla de slag började tidigt.

Sällskapsdjur: Har i dag två hanhundar, en Cane Corso, Loke 9 år som varit hos oss i 8 år Den andre är en Napolitansk Mastiff, Hooch 7,5 år . Hooch kom till oss när han var nästan 1 år. Nu har de med råg växt ur den så kallade ”slyngelåldern”.  I familjen finns också två katter,  Busan ca 6 år och Kurre närmare 3 år (tror vi). Det går jätte bra med hundarna och katterna tillsammans. Alla fem djuren är av någon anledning kommit till oss genom omplacering eller varit hemlösa.

Gunnela Ståhle

Ledamot

Telefon

E-post
gunnela.stahle@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Omsorg om våra livsmedelsproducerande djur. Det handlar om många djur och det är viktigt att skyddet av dessa förbättras och inte försämras genom prispressen från marknaden och ökad global handel. Sverige måste vara föregångsland, för att därigenom driva på för ett bättre djurskydd inom EU. På det sättet kan vi också påverka det internationella djurskyddet.

Sysselsättning: Samhällsdebattör kring djurskydd, konsumentfrågor och hållbarhet genom bland annat min blogg sedan 2006, Facebook och Twitter. Ordförande i Vi Konsumenter, hedersledamot i KSLA och hedersdoktor vid SLU. Driver debatt tillsammans med Sveriges Konsumenter, Konsumentföreningen Stockholm, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och det organiserade djurskyddet.

Djurintresse: Som hundägare i många år och också ha ridit i många år är hundar och hästar alltid underbara djur. Men som husdjursagronom ligger intresset främst hos lantbrukets djur och då gärna grisar som är intressanta djur, som förtjänar ett bättre liv.

Sällskapsdjur: Jag förlorade min älskade stora pudeltik i januari 2015 efter elva år. Sedan dess har jag känt mig halv och hoppas nu på ny valp.

Foto: Maja Brand

Owe Sandström

Ledamot

Telefon

E-post
owe.sandstrom@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Förmedla kunskap om allt som växer och lever på vår planet till nästa generation.

Sysselsättning: Zoolog, biolog och etolog. Är bland annat ansvarig zoolog för Fjärilshuset i Hagaparken i Stockholm. Arbetar också som safariguide i Kenya, Ecuador och Galapagos några gånger om året och som regissör och showdesigner för Stockholm International Horse Show.

Djurintresse: Hela djurriket Animalia.

Sällskapsdjur: Har haft allt från ormar till papegojor och hundar. Just nu har jag inga sällskapsdjur på grund av min arbetssituation och mycket resande.

Lina Göransson

Ledamot

Telefon

E-post
lina.goransson@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Omsorg om djuren inom livsmedelsproduktionen, där individperspektivet ofta går förlorat jämte ekonomi och konkurrenskraft. Hur vi håller och behandlar dem, men också hur vi ser på och pratar om dem. Varje individ ska behandlas med respekt, oavsett deras av människans tillskrivna syfte.

Sysselsättning: Har tidigare arbetat som distriktsveterinär. Numera är jag doktorand vid Sveriges Lantbruksuniveristet (SLU), och arbetar med ekologiska höns och kycklingar med fokus på utevistelse. Parallellt går jag en specialistutbildning för veterinärer med inriktning djurvälfärd, etik och lagstiftning.

Djurintresse: Uppvuxen på en mjölkgård och bestämde mig redan som liten för att bli veterinär. Trodde att jag skulle bli först smådjurs- och sen hästveterinär, men insåg till slut att det är kor och grisar, och nu även höns och kycklingar, som ligger mig närmast hjärtat.

Djur: Champ (även kallad Champinjonen) är en foxhoundblandning och en fantastisk äldre herre som nyligen flyttat hem till oss.

Josefin Liljeqvist

Ledamot

Telefon

E-post
josefin.liljeqvist@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Att förbättra djurskyddet i världen genom att sammanfoga industrier som idag delar produktion men inte ansvar. Världen idag verkar har glömt bort att djur behövs och djuren behöver må bra för att ekosystemet ska fungera. Det är min hjärtefråga att lyfta hur vikten av djurskydd kan förbättra inte bara empati och djurens välmående, men också klimatet och den biologiska mångfalden.

Sysselsättning: Jag är en konstnär, djurskydds förespråkare och entreprenör som jobbar med min hjärtefråga utifrån perspektivet modeindustrin och jordbruksindustrin. Jag har grundat två startups: JOSEFIN LILJEQVIST och Responsible Systems, där den första är ett in-the-making ansvarsfullt modehus med fokus på djurskydd och det sistnämnda är en spårbarhets plattform för djurskydd som sammanfogar modeindustrin med jordbruksindustrin för att få fram en djurskydds-etisk-prismodell, som gynnar djurens välmående och de i kedjan som bidrar till djurens välmående. Jag jobbar också i Uppsalas Djuretiska Nämnd.

Djurintresse:  Djur för mig är enormt viktiga. Inte bara för att jag älskar de, utan för att de lär en så enormt mycket om världen om man bara tar sig tiden att förstå, lyssna och iaktta. Jag föddes in i en familj som älskar och uppskattar djur – mormor och morfar har haft kennel, hästar har varit en stor del av mitt liv liksom hundar, katter och när man är uppväxt på landet självfallet alla djur i naturen – och det är jag enormt tacksam för.

Sällskapsdjur:  Mina fyrbenta familjemedlemmar består av Coco, en fluffig katt med världens största hjärta som är säker att hon är matriarken vart hon än är samt går, och Charlie, Cocos son, som älskar allt som har med pussar, klättring i träd och mat att göra. Coco är i skrivande stund lite över 2, 5 år och Charlie fyllde just 10 månader.

Jeanette Thelander

Ledamot

Telefon

E-post
jeanette.thelander@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Höja djurens status, inte minst juridiskt. Det är absurt att levande, kännande och tänkande varelser i lagens mening betraktas som döda ting, till exempel ägodelar eller hittegods. För mig är det också orimligt att en del djur inte ens betraktas som individer utan blir en anonym massa som mäts i djurenheter eller kilon.

Sysselsättning: Journalist och författare under omskolning till veterinär. Har även en bachelor i etnologi och en master i psykologi i bagaget. Är Djurskyddet Sveriges representant i Malmö-Lunds djurförsöksetiska nämnd, så försöksdjuren ligger mig varmt om hjärtat. På fritiden är jag månskensbonde och ordförande i Djurskyddet Snapphanen.

Djurintresse: Mitt djurintresse är medfött och från min femårsdag fick jag växa upp med en underbar varelse. Hon hette Lady och var en korthårig vorsteh, min allra bästa vän och lärare. Jag är fascinerad av alla djur, både vilda och tama. Försöker ordna trivsamma förhållanden för alla och har vilda stammisar som häckande blåmesar och en igelkottshona som brukar komma och föda sina ungar här.

Sällskapsdjur: Hästarna Newton och Tjalve, gutefåren Bengt och Ove, värmlandsfåret Lille Skutt, katterna Ettan, Lakritstrollet, Louise, Max och Sara, tuppen Tuppis och hönorna Rufsan, Grållan, Sotis, Snövit, Nissan och Guldis.

Förbundsstyrelsens arbete

Styrelsen väljs på stämman av representanter för lokalföreningarna. Mellan stämmorna är det styrelsen som fattar beslut för det löpande arbetet i Djurskyddet Sverige. Här kan du läsa mer om vad förbundsstyrelsen gör.

Valberedning

Linnea Stålhandske
Djurskyddet Flyingebygden

Eva Norberg
Djurskyddet Sundsvall

Gabrielle Rosendahl
Djurskyddet Västerbotten

Ersättare:
Ewa-Britt Gerhardsson
Djurskyddet Ådalen

Kontakt: valberedningen@djurskyddet.se