Dags att förbjuda minkfarmerna, Jennie Nilsson

Minkfarmerna är ett säte för smittspridning av covid-19 och utveckling av en muterad version skulle kunna försvåra utvecklingen av ett vaccin. Djurskyddet Sverige uppmanar landsbygdsminister Jennie Nilsson att omedelbart förbjuda minkhållningen.

Djurskyddet Sverige har länge krävt att minkhållningen ska läggas ner. Minken är av naturen intelligenta små ensamlevande rovdjur som jagar, rör sig över stora ytor och alltid väljer att leva nära vattendrag. I fångenskap tvingas de istället att leva tätt inpå andra minkar i små och kala burar utan möjlighet att jaga, röra sig eller simma – någonting som inte är förenligt med djurskyddslagen.
– Nu visar det sig också att farmerna kan vara grogrunden och säte för utveckling samt sedan spridning av en muterad variant av coronaviruset. Nu är det dags att förbjuda denna otidsenliga djurhållning, säger Owe Sandström, zoolog och ledamot i Djurskyddet Sveriges styrelse.

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade vid en frågestund i riksdagen idag att regeringen inte i nuläget tänker lägga ner minkfarmerna eftersom det inte finns rapporter om överföringar till människor i Sverige. I Danmark har dock coronaviruset spridits vidare till människor.

Det finns starkt stöd för ett förbud i den allmänna opinionen. Förra året lämnade Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt över mer än 100 000 namnunderskrifter för ett förbud mot pälsuppfödning i Sverige till Jennie Nilsson.
– Vi kritiserar djurmarknader i Asien för en helt oacceptabel djurhållning och som en riskfylld plats för smittspridning av coronaviruset. Bör vi då inte själva föregå med gott exempel? säger Owe Sandström.

Nu är det hög tid att förbjuda minkhållningen – både för minskad smittspridning och för minkarnas skull.

Läs mer

Här kan du läsa vår skrivelse om minkhållningen från 2019. Läs vår skrivelse här!

Framsida av skrivelse om minkhållning.